top of page
Αναζήτηση

Πως να επιλέξω νευρολόγο;


Ήρθε η στιγμή να πραγματοποιήσεις το πρώτο ραντεβού με νευρολόγο, αλλά είναι σημαντικό να βρεις τον κατάλληλο γιατρό, ώστε με άξονα την κατάρτιση και τις γνώσεις του να γίνει η σωστή διάγνωση του νευρολογικού νοσήματος και με τη σωστή προσέγγιση να μειωθούν οι πιθανότητες αναπηρίας. Πολλοί κάνουν μια αναζήτηση στο Google ως «καλύτερος νευρολόγος», αλλά συνήθως αυτό δεν είναι αρκετό.

Παρακάτω παρουσιάζονται 6 σημαντικές παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:


1. Αναζητήστε συστάσεις

Ξεκινώντας καλό είναι να αναζητήσετε πληροφορίες από άλλους ασθενείς ή γνωστούς σας σχετικά με τον γιατρό που τους ανέλαβε, τη γνώμη τους σχετικά με την προσέγγιση του γιατρού και πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τις επισκέψεις τους. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ποιοι νευρολόγοι εξυπηρετούν στην περιοχή σας και αν υπάρχουν κριτικές γι’ αυτούς στο internet.


2. Ελέγξτε το βιογραφικό

Αναζητήστε στοιχεία που αφορούν το Πανεπιστήμιο και την Ιατρική Σχολή που παρακολούθησε ο ιατρός, το Νοσοκομείο Ειδίκευσης και στοιχεία που αφορούν περαιτέρω εξειδικεύσεις και μετεκπαίδευση. Τα στοιχεία αυτά θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε το βάθος της κατάρτισης του κάθε ιατρού.



3. Λάβετε υπόψη την εμπειρία

Κάθε ιατρός μπορεί να έχει εξοικείωση με διαφορετικό φάσμα νοσημάτων μέσα στο πλαίσιο της ειδικότητας. Η γενική αρχή είναι ότι όσο μεγαλύτερη εξοικείωση έχει ο γιατρός με ένα νόσημα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα για τον ασθενή. Το πόσο εξοικειωμένος είναι κάθε γιατρός με ένα νόσημα συχνά φαίνεται μέσα από το βιογραφικό του και από τις μετεκπαιδευτικές του δραστηριότητες.


4. Λάβετε υπόψη το φύλο του γιατρού

Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα με το γιατρό σας, καθώς πολύ συχνά θα πρέπει να αποκαλύψετε προσωπικές λεπτομέρειες. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι γιατροί δεν θα σας αντιμετωπίσουν διαφορετικά, ανάλογα με το φύλο σας, όπως άλλωστε επιβάλλει η ιατρική δεοντολογία. Εντούτοις, αν πιστεύετε ότι για εσάς το φύλο έχει σημασία, η επιλογή του ιατρού μπορεί να γίνει και βάση του φύλου.


5. Ποιότητα υπηρεσιών συνεργαζόμενου νοσοκομείου

Οι περισσότεροι γιατροί συνεργάζονται με κλινικές και νοσοκομεία για τους ασθενείς τους που χρήζουν τριτοβάθμιας φροντίδας. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας με ποια νοσοκομεία συνεργάζεται και στη συνέχεια να αναζητήσετε κριτικές σχετικά με τα νοσοκομεία αυτά. Είναι σημαντικό ένα νοσοκομείο να ελέγχεται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης ποιότητας, ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει. Επιπλέον, ελέγξτε αν η τοποθεσία του νοσοκομείου σας εξυπηρετεί και αν σας δίνει τη δυνατότητα να το προσεγγίσετε εύκολα από την περιοχή κατοικίας σας.



6. Επικοινωνία με το Νευρολόγο

Επιλέξτε το νευρολόγο με τον οποίο νιώθετε άνετα να συνομιλήσετε και ο οποίος σας παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Τα νευρολογικά νοσήματα είναι συχνά περίπλοκα και απαιτούν να γίνονται συζητήσεις σε κλίμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ του γιατρού και του ασθενή. Όταν επισκεφτείτε το γιατρό κάντε μια ερώτηση και παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο απαντά, αν σας δίνει απαντήσεις με τρόπο κατανοητό και απλό. Βρείτε έναν γιατρό με τον οποίο μπορείτε να συζητήσετε από κοινού τις θεραπευτικές επιλογές και ο οποίος σέβεται τις επιθυμίες σας και τον τρόπο ζωής σας.


bottom of page