top of page
Αναζήτηση

Εγκεφαλικό και Κολπική Μαρμαρυγή

Ποια είναι η μεταξύ τους συσχέτιση;


Τι είναι η Κολπική Μαρμαρυγή;

Η Κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι ένας τύπος καρδιακής αρρυθμίας που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό.

Η πιθανότητα κάποιος να υποστεί εγκεφαλικό λόγω κολπικής μαρμαρυγής είναι ιδιαίτερα υψηλός, περίπου 4 με 5 φορές μεγαλύτερος από κάποιον που δεν έχει την αρρυθμία αυτή. Μάλιστα, 15% με 20% των ατόμων που υφίστανται εγκεφαλικό έχουν επίσης ΚΜ.


Πως προλαμβάνουμε το εγκεφαλικό εάν έχουμε ΚΜ

Μπορούμε να μειώσουμε το κίνδυνο εγκεφαλικού με τα ακόλουθα 4 βήματα:


1. Εκπαίδευση. Η γνώση είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη και καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε τον κίνδυνο που υπάρχει. Λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και μόνο 1 στους 3 γνωρίζει ότι η ΚΜ είναι κάτι σοβαρό. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού ειδικά αν υπάρχει ιστορικό ΚΜ σε εμάς ή σε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, ώστε αν συμβεί να ξέρουμε πως να ενεργήσουμε. Δείτε εδώ ενημερωτικό βίντεο για το εγκεφαλικό ή κατεβάστε τη δωρεάν mobile εφαρμογή αναγνώρισης του εγκεφαλικού ΑΠΛΑ (εδώ για iOS και εδώ για Android).


2. Να είμαστε τυπικοί με τη φαρμακευτική αγωγή μας. Το επόμενο βήμα για να μειώσουμε τον κίνδυνο είναι η στενή συνεργασία με το γιατρό μας. Η ρύθμιση της ΚΜ είναι δυνατή με διάφορες φαρμακευτικές επιλογές. Η χορήγηση και η σωστή λήψη των αντιπηκτικών φαρμάκων μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και άρα την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε με τη γιατρό μας σε περίπτωση οποιασδήποτε τροποποίησης της αγωγή μας.


3. Αλλαγή στον τρόποι ζωής. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για την υγεία μας. Αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, διατηρώντας την αρτηριακή μας πίεση χαμηλή, μειώνοντας τη χοληστερίνη μας και διατηρώντας φυσιολογικό σωματικό βάρος δημιουργούμε ένα καλό υπόβαθρο για τον οργανισμό μας. Επιπλέον, φροντίζουμε να κρατάμε την κατανάλωση αλκοόλ χαμηλή και αν καπνίζουμε να μπούμε σε πρόγραμμα διακοπής είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια του γιατρού μας.


4. Φροντίζουμε άλλα προβλήματα υγείας. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η νοσογόνος παχυσαρκία είναι καλό να αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ακολουθείστε τις οδηγίες και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να προλάβετε ένα εγκεφαλικό.



Εν κατακλείδι:

  • Η Κολπική Μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

  • Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών μας και να λαμβάνουμε σωστά την αντιπηκτική μας αγωγή.

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους έχουν μεγάλη σημασία για την πρόληψη.


bottom of page