Πτυχίο ιατρικής από το Google
- Βάσω Ζησιμοπούλου
- 9 Νοε 2021
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 10 Νοε 2021
Πώς να μάθετε αν μπορείτε να εμπιστευτείτε τις πληροφορίες υγείας που διαβάζετε στο διαδίκτυο

Εάν είστε ηλικίας 30 ετών και άνω πιθανότατα θυμάστε την εποχή πριν την εμφάνιση του internet και των μηχανών αναζήτησης, όπως το Google, το Bing ή το Yahoo, που η αναζήτηση πληροφοριών ήταν μια επίπονη διαδικασία ημερών και στην καλύτερη ωρών. Τη σημερινή εποχή οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο είναι χαραγμένες στη ζωή μας για οποιαδήποτε πληροφορία, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών θεμάτων. Η πρακτική αναζήτησης απαντήσεων για ιατρικές ανησυχίες από τον Δόκτωρα Google είναι ευρέως διαδεδομένη και αδύνατο να ανασχεθεί. Ίσως θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση της υγείας σας ή να ερευνήσετε μια θεραπεία που έχει συστήσει ο γιατρός σας. Μπορεί να αναζητήσετε αιτίες ενός συνόλου συμπτωμάτων ή μεμονωμένων στοιχείων που θεωρείτε ότι είναι συμπτώματα. Το αποτέλεσμα όμως είναι σχεδόν πάντα να καταλήγετε αγχωμένοι από τις απαντήσεις που εμφανίζονται.
Πηγές που μπορείτε να εμπιστευτείτε
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά την αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία στο διαδίκτυο, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές των πληροφοριών που βρίσκετε. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να εμπιστευτείτε πληροφορίες υγείας από:
Επίσημοι Κρατικοί Φορείς (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ.λπ.)
Πανεπιστήμια
Οργανισμοί Υγείας και Ιατρικές Εταιρείες (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία κ.λπ.)
Νοσοκομεία

Αυτές οι πηγές γενικά παρέχουν ιατρικές πληροφορίες μετά από επαρκή έλεγχο της εγκυρότητάς τους και ενημερώνουν τακτικά τις σελίδες τους, επειδή κατανοούν ότι οι πληροφορίες για την υγεία αλλάζουν συνεχώς, καθώς οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα για ασθένειες και θεραπείες. Αναζητήστε μια αναθεωρημένη ή ενημερωμένη ημερομηνία στο επάνω ή στο κάτω μέρος της σελίδας.
Για άλλους ιστότοπους, ελέγξτε την ενότητα πληροφορίες για να δείτε αν χρησιμοποιούν συντακτική επιτροπή ή ομάδα ειδικών που ελέγχουν τις πληροφορίες πριν δημοσιευτούν. Εάν διαβάζετε ερευνητικές μελέτες, διερευνήστε τον αριθμό των ασθενών που αφορούσε η μελέτη και εξετάστε πότε και πού δημοσιεύθηκε.
Να είστε δύσπιστοι

Να αμφισβητείτε «συγκλονιστικές» πληροφορίες που αποκαλούν οτιδήποτε «θαυματουργή θεραπεία» ή καυχώνται για «άμεσα αποτελέσματα». Κάντε μια έρευνα αγοράς και ρωτήστε το γιατρό σας πριν εμπιστευτείτε συμβουλές από επιχειρήσεις ή bloggers που πωλούν τα δικά τους προϊόντα.
Αν χρησιμοποιείτε έναν ιστότοπο που σας ζητά να εισαγάγετε οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες υγείας, να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους. Ακριβώς όπως όταν μοιράζεστε οικονομικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, ελέγξτε για πολιτικές απορρήτου και ασφάλειας που προστατεύουν τα δεδομένα σας και εμποδίζουν την πρόσβαση άλλων σε αυτά χωρίς την άδειά σας.
Δεν είναι όλα αρνητικά, όμως. Η διαδικτυακή έρευνα μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την κατάστασή σας ή να αισθανθείτε πιο σίγουροι για ένα σχέδιο θεραπείας που έχει συστήσει ο γιατρός σας. Μπορεί να βρείτε ομάδες υποστήριξης άλλων ατόμων που έχουν παρόμοιες διαγνώσεις και οι διαδικτυακές πληροφορίες μπορούν να σας παρακινήσουν και να σας δημιουργήσουν ωφέλιμες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου ιατρικού ραντεβού σας.
Απλά να θυμάστε: Ο χρόνος πρόσωπο με πρόσωπο με το γιατρό σας είναι ένα βασικό μέρος της διαδικασίας διάγνωσης και θεραπείας. Ο τρόπος με τον οποίο ένας ασθενής φαίνεται, ακούγεται ή ενεργεί μπορεί να πει σε έναν γιατρό πολλά για το τι συμβαίνει με την υγεία και την πιθανή διάγνωση του ασθενούς. Λάβετε πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά να μην βασίζεστε αποκλειστικά στο διαδίκτυο, ειδικά αν δε γνωρίζετε πόσο αντικειμενικές και σοβαρές είναι οι πληροφορίες.
Ο γιατρός σας προσφέρει αυτό το προσωπικό άγγιγμα, δεκαετίες εμπειρίας και διαίσθησης που δεν είναι διαθέσιμα μέσω του Google. Εκμεταλλευτείτε το.
Comments