top of page
Αναζήτηση

Εγκυμοσύνη και Σκλήρυνση κατά Πλάκας


Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι ένα νευρολογικό νόσημα που εμφανίζεται συχνότερα στις νεαρές γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και κατά συνέπεια το ερώτημα αν η νόσος επηρεάζει την εγκυμοσύνη και το έμβρυο είναι συχνό.


Αρκετές δεκαετίες πριν η συμβουλή των νευρολόγων ήταν να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη, γιατί θεωρούνταν μη ασφαλής για τη γυναίκα με ΣΚΠ και αιτία υποτροπής της νόσου. Έκτοτε φυσικά έχουν αλλάξει πολλά και εκτεταμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με ΣΚΠ μπορούν με ασφάλεια να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνη, να θηλάσουν και να προχωρήσουν σε επανέναρξη της ανοσοτροποιητικής αγωγής τους, χωρίς τον κίνδυνο σοβαρών υποτροπών κατά τη διάρκεια της λοχείας.


Η εγκυμοσύνη επιδεινώνει την ΣΚΠ;

Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου είναι αυξημένος τους πρώτους 3-4 μήνες μετά τον τοκετό, ειδικά σε γυναίκες με υψηλή ενεργότητα της νόσου προ της εγκυμοσύνης. Εντούτοις, σύμφωνα με μελέτες τουλάχιστον οι μισές από τις γυναίκες με ΣΚΠ με νέες βλάβες στην Μαγνητική κατά τη λοχεία, δεν είχαν κλινικά συμπτώματα υποτροπής. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και οποιαδήποτε αληθής υποτροπή στο διάστημα της λοχείας δεν φαίνεται να αλλάζει μακροπρόθεσμα την αναπηρία στις ασθενείς.


Η ΣΚΠ επηρεάζει τη γονιμότητα;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η νόσος επηρεάζει τη γονιμότητα και επιπλέον οι ασθενείς μπορούν με ασφάλεια να υποβληθούν σε θεραπείες για τη γονιμότητα με στενή συνεργασία του γυναικολόγου – νευρολόγου.


Η ΣΚΠ της μητέρας επηρεάζει την υγεία του μωρού;

Η νόσος δεν επηρεάζει την υγεία του μωρού, εντούτοις ορισμένες ανοσοτροποποιητικές θεραπείες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές ασφαλών θεραπειών και σε συνεργασία με τη νευρολόγο η έγκυος μπορεί να αποφύγει τις επιπλοκές.


Εάν σταματήσω την ανοσοτροποποιητική θεραπεία για τη ΣΚΠ θα έχω μακροπρόθεσμα επιδείνωση της νόσου;

Εάν το νόσημα είναι σταθερό και καλώς ελεγμένο είναι λογικό αίτημα να διακοπεί η αγωγή κατά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, κάθε ανοσοτροποποιητική θεραπεία έχει τους δικούς της περιορισμούς και ενδείξεις για χορήγηση κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και διαφορετικούς κινδύνους για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η απόφαση για διακοπή ή συνέχιση της αγωγής εξαρτάται από τις οδηγίες ασφαλούς χρήσης του φαρμάκου, τις υπάρχουσες μελέτες για την έκθεση στο φάρμακο και βέβαια την εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με το προφίλ της νόσου σε κάθε ασθενή.


Επιτρέπεται ο θηλασμός στις γυναίκες με ΣΚΠ;

Γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υγεία του μωρού και της μητέρας, γι’ αυτό και παρακινείται η μητέρα προς αυτό. Ειδικά για τη μητέρα με ΣΚΠ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο υποτροπών κατά τη λοχεία και ειδικά στις γυναίκες με ήπια έως τότε νόσο.


Οικογενειακός Προγραμματισμός

Οι γυναίκες με ΣΚΠ που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια χρειάζεται να έχουν μια ειλικρινή και στενή σχέση με το νευρολόγο προκειμένου να είναι επαρκώς ενήμερες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και την ιατρική επίβλεψη που χρειάζονται. Η στενή συνεργασία νευρολόγου και γυναικολόγου θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για τη γυναίκα με ΣΚΠ και μελλοντική μ


Comments


bottom of page