top of page
Αναζήτηση

Θεραπεία ημικρανίας χωρίς φάρμακα από το στόμα. Πως γίνεται;


ημικρανία

Περισσότερο από το 10% των ανθρώπων παγκοσμίως ζουν με ημικρανία. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, γνωρίζετε ότι οι έντονοι πονοκέφαλοι και τα συμπτώματα που τους συνοδεύουν, όπως ναυτία και έμετος μπορεί να είναι εξουθενωτικά. Για πολλούς ανθρώπους, οι διαθέσιμες σήμερα ενέσιμες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης ημικρανίας ή στην αντιμετώπιση των κρίσεων όταν ξεκινούν.


Botox για χρόνια ημικρανία


Η αλλαντική τοξίνη τύπου Α, που συνήθως αναφέρεται ως Botox, έχει έγκριση χορήγησης στη θεραπεία της ημικρανίας από το 2012 και στην Ελλάδα. Τα άτομα με χρόνια κεφαλαλγία, δηλαδή όσοι έχουν ημικρανίες και πονοκεφάλους περισσότερο από 15 ημέρες το μήνα, μπορεί να είναι κατάλληλοι για αυτού του είδους τη θεραπεία. Το ταμείο του ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί δωρεάν τη χορήγηση δύο κουτιών Botox σε ασθενείς με χρόνια ημικρανία μετά από κατάθεση αίτησης από νευρολόγο.


Το Botox πρέπει να χορηγείται στο ιατρείο από εξειδικευμένο νευρολόγο, με εμπειρία στην παρακολούθηση ασθενών με κεφαλαλγία. Συνήθως, η γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια πολύ μικρή βελόνα για να χορηγήσει πολλαπλές ενέσεις σε περιοχές γύρω από το κεφάλι και το λαιμό σας. Το φάρμακο χορηγείται στο μυ και μπορεί να δώσει την αίσθηση σαν ένα μικρό τσίμπημα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.


Το Botox εμποδίζει τα νεύρα κοντά στις περιοχές που εγχέονται να μεταδώσουν σήματα πόνου. Οι θεραπείες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ημερών κεφαλαλγίας κατά το ήμισυ και το αποτέλεσμα συνήθως διαρκεί περίπου 3 μήνες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρεις θεραπείες για να επιτευχθεί πλήρης αποτελεσματικότητα.


Γενικά οι παρενέργειες της θεραπείας με Botox είναι πολύ λίγες και μπορεί για παράδειγμα να εμφανίσετε ήπιο πόνο στον αυχένα στις περιοχές έγχυσης την πρώτη μέρα. Επιπλέον, το Botox που εγχέεται στο μέτωπο μπορεί να έχει καλλωπιστικό αποτέλεσμα με εξάλειψη των ρυτίδων του μετώπου και του μεσόφρυου.


CGRP ανταγωνιστές για την πρόληψη της ημικρανίας


Οι ανταγωνιστές πεπτιδίων που σχετίζονται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP) είναι μια νεότερη θεραπεία για τη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των επεισοδίων ημικρανίας. CGRP είναι μια πρωτεΐνη που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον εγκέφαλό σας και προκαλεί φλεγμονή των μηνίγγων, ένα είδος καλυπτικού περιβλήματος του εγκεφάλου σας. Η φλεγμονή αυτή παίζει ρόλο στην πρόκληση μιας κρίσης ημικρανίας.

Οι ανταγωνιστές CGRP είναι μια κατηγορία φαρμάκων που εμποδίζουν τη δράση του CGRP. Τρία ενέσιμα φάρμακα είναι επί του παρόντος διαθέσιμα για την πρόληψη της ημικρανίας:

  • Erenumab (Aimovig): Πρόκειται για μια ένεση που χορηγείται μία φορά το μήνα στον υποδόριο ιστό του σώματός σας, όπως στην κοιλιά, το μηρό ή το άνω μέρος του βραχίονα. Εσείς ή ένας δικός σας άνθρωπος μπορείτε να εκπαιδευτείτε να χορηγείτε την ένεση στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια προγεμισμένη σύριγγα.

  • Fremanezumab (Ajovy): Αυτή η υποδόρια ένεση διατίθεται σε δύο δοσολογικά σχήματα, μία φορά το μήνα ή μία φορά κάθε 3 μήνες. Η προγεμισμένη σύριγγα αυτοχορηγείται στο σπίτι.

  • Galcanezumab (Emgality): Αυτή η ένεση έρχεται ως συσκευή τύπου πένας αυτόματης ένεσης και αυτοχορηγείται μία φορά το μήνα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ανταγωνιστές CGRP είναι μια αποτελεσματική θεραπεία πρόληψης της ημικρανίας. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται συχνά μέσα σε ένα μήνα.

Οι ανταγωνιστές CGRP είναι γενικά καλά ανεκτοί. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης και σπανιότερα δυσκοιλιότητα.


Ενέσεις για οξεία ημικρανία


Ενέσιμη θεραπεία είναι επίσης διαθέσιμη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας μετά την έναρξή τους στην οξεία φάση:

  • Σουματριπτάνη (Imigran με συσκευή υποδόριας αυτοχορήγησης)

Η σουματριπτάνη προκαλεί σύσπαση στα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και σταματά τη μετάδοση σημάτων πόνου. Διατίθεται σε προγεμισμένη αυτόματη σύριγγα αυτοχορήγησης μίας χρήσης και εγχέεται στον υποδόριο ιστό, όπως περίπου οι ενέσεις ινσουλίνης για τον διαβήτη. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν έξαψη, μυρμήγκιασμα ή αίσθημα δυσφορίας στο στήθος ή το λαιμό. Αντενδείκνυται σε άτομα με ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.


Η διατήρηση καλής επικοινωνίας με τη γιατρό σας είναι σημαντική όταν υποβάλλεστε σε θεραπεία ημικρανίας, ώστε να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες σας. Επιπλέον, τα περισσότερα ενέσιμα φάρμακα ημικρανίας δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι ανταγωνιστές CGRP θα πρέπει να σταματήσουν λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη. Συνεργαστείτε με τη γιατρό σας για να βρείτε την καλύτερη λύση θεραπείας της ημικρανίας για εσάς.




bottom of page