Πολύ συχνά η γνωμάτευση μιας μαγνητικής εγκεφάλου περιλαμβάνει την φράση «άτυπες εστίες εγκεφάλου» γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό.
Στην ιατρική ορολογία οι εστίες αυτές ονομάζονται «εστίες υψηλής έντασης σήματος της λευκής ουσίας» ή λευκοεγκεφαλοπάθεια και υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να είναι δείκτης υποκείμενου νοσήματος, ανάλογα με τον αριθμό τους, το μέγεθος και την έκταση που καταλαμβάνουν, καθώς επίσης την ηλικία του εξεταζόμενου.
Η λευκοεγκεφαλοπάθεια αυξάνει με την ηλικία και συνδέεται με πρώιμη διαταραχή από τις ανώτερες λειτουργίες, την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου (περίπου 3πλάσια) καθώς και με άνοια (2πλάσια πιθανότητα απ’ ότι σε άτομα χωρίς λευκοεγκεφαλοπάθεια).
Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν οι εστίες αυτές, η γιατρός σας μπορεί να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα που χρειάζονται προκειμένου να καθυστερήσει την περαιτέρω εμφάνιση και εξέλιξη αυτών.
Τι προκαλεί τις εστίες;
Οι άτυπες αυτές εστίες μπορεί να εμφανιστούν χωρίς συμπτώματα και χωρίς να υπάρχει απαραίτητα νόσημα. Η μαγνητική τις αναδεικνύει, γιατί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό συγκριτικά με το φυσιολογικό, πλούσιο σε λίπος, εγκεφαλικό ιστό. Εμφανίζονται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά μπορεί να υπάρχουν σε οποιαδήποτε ηλικία. Για παράδειγμα, στην δεκαετία των 60, περίπου ένα 10 με 20% συμπτωματικών ασθενών έχουν άτυπες, λευκές εστίες και η πιθανότητα αυτή αυξάνει στο 100% για άτομα άνω των 90 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα θεωρούνταν φυσιολογικά ευρήματα της γήρανσης του εγκεφάλου, εντούτοις πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι συχνά σχετίζονται με τη λεγόμενη «νόσο των μικρών αγγείων»
Αιτίες λευκοεγκεφαλοπάθειας:
Μικρά ή «σιωπηλά» εγκεφαλικά επεισόδια
Καρδιοαγγγειακά νοσήματα
Λοιμώξεις όπως νόσος Lyme, HIV ή COVID-19
Νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας
Μηνιγγίτιδες
Λευκοδυστροφίες (σπάνια γενετικά νοσήματα που επηρεάζουν τη λευκή ουσία του εγκεφάλου)
Όγκοι εγκεφάλου
Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Εάν έχετε λευκοεγκεφαλοπάθεια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για:
Μείωση γνωσιακών λειτουργιών και νοητική έκπτωση
Άνοια (όπως Alzheimer και αγγειακή άνοια)
Εγκεφαλικό Επεισόδιο
Διαταραχές βάδισης καικινητικότητας
Κατάθλιψη
Η νευρολόγος σας είναι ο καταλληλότερος γιατρός για να σας παρέχει πληροφορίες για το τι σημαίνουν οι εστίες στην Μαγνητική εγκεφάλου και ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε.
Νοσήματα που προδιαθέτουν σε λευκοεγκεφαλοπάθεια:
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (θεωρείται ο βασικότερος παράγοντας μετά την ηλικία)
Διαβήτης
Υψηλές τιμές χοληστερίνης
Καρωτιδική νόσος
Κολπική Μαρμαρυγή
Καρδιακή Ανεπάρκεια
Έλλειψη βιταμινών (B12, B6 και φυλλικό οξύ)
Κεφαλαλγία τάσεως και ημικρανία (ιδιαίτερα με αύρα)
Υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης ορισμένων από τους παράγοντες κινδύνου, με αλλαγή στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, το κάπνισμα συσχετίζεται με μεγαλύτερο φορτίο λευκών εστιών εγκεφάλου, οπότε η διακοπή του μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση δρα θετικά, όπως επίσης η δίαιτα πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (δίαιτα πλούσια σε ψάρια). Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, οδηγούν σε μεγαλύτερο ποσοστό εστιών στον εγκέφαλο.
Η έρευνα γύρω από τη λευκοεγκεφαλοπάθεια συνεχίζεται προκειμένου να βρεθούν λύσεις και θεραπείες που βοηθούν στη πρόληψη, μείωση ή εξάλειψη των εστιών. Μέχρις ότου βρεθεί οριστική λύση, εάν η μαγνητική εγκεφάλου αναδείξει άτυπες, λευκές εστίες, απευθυνθείτε στο νευρολόγο σας, προκειμένου να σας κατευθύνει σωστά για τον απαραίτητο μελλοντικό έλεγχο και τη σωστή παρακολούθηση.
Comments